I går publiserte TV2 en sak om en studie fra 2018 som har gått under radaren for de fleste før nylige saker fra BBC og Washington Post fanget den opp, den siste for bare litt over et døgn siden. Den må ha blitt snappet opp av TV2 som så må ha fått panikk for å bli først ute med saken her på bjerget (og snart følger nok flere på). Denne saken kom ut kort tid etter saken i Washington Post.

Screenshot fra tv2.no: https://www.tv2.no/nyheter/10681533/

Saken dreier seg i korte trekk om noen australske forskere som har tatt røntgen av en haug mennesker, har målt disse skjelettforskjellene i bakhodet (interessant i seg selv), og deretter trukket spekulative konklusjoner – der mobilbruk hevdes å være årsaken, og at disse skjelettforskjellene kan gi diverse plager. Studien i seg selv har blitt sterkt kritisert av forskere og vitenskapelige før Washington Post kom med sin sak, som igjen har blitt slaktet. Men det synes som sagt som at TV2 hadde det veldig travelt med å få ut saken om denne studien fra februar 2018 etter at Washington Post publiserte sin sak:

Like etter at jeg mottok den siste meldingen var saken på nett. Iben Axén gjør en god jobb i å forsøke å nyansere og gi generelle råd i denne saken, men hun har tilsynelatende ikke hørt om verken disse spesielle endringene i skjelettet eller om studien (?) og kan derfor egentlig ikke uttale seg konkret om verken studien eller hva som står i artikkelen. Men det holder visst for TV2. Her trengs ikke noe mer bakgrunnsstoff. Få det ut! Først! Med fete click-bate typer!

Jeg hadde heller ikke lest så mye om skjelettendringer akkurat der eller lest verken studien fra 2018 eller saken i Washington Post, men jeg er sikker på at jeg brukte en brøkdel av tiden TV2 brukte på å få publisert denne saken (selv om de skyndte seg så godt de kunne), på å finne noe som kaster et annet lys på dette enn TV2’s framstilling som synes som copy-paste fra andre late journalister. Og da tenker jeg IKKE på at slike varianter og variasjoner i skjelettet er vanlige, at slike bildefunn generelt sett ikke har noen sterk sammenheng med plager, at man burde sanset et snev av skepsis for noen som kaller seg Dr. Posture* (hovedforfatteren bak studien), at kroppsholdning ikke har særlig sammenheng med utvikling av plager eller at dette med «mobilnakke» (og andre idiotiske telefonrelaterte diagnoser man finner på) er noe forbanna unødvendig skremselspropaganda startet for å selge frelse!

(*En ikke ubetydelig bias vitner hans hjemmeside om. Der forkynner han om dårlig nakkeholdning og kroppsholdning og om hvordan du bør sitte, stå og ligge om det ikke skal gå deg ille. For dette selger han også produkter som skal «fikse» holdningen og har sågar som uttalt mål at hans produkter, the ManubriumLift®, skal bli et allment kjent begrep.)

For det første så jeg kjapt over studien fra 2018. Det er åpenbart at forfatterne av studien ekstrapolerer rundt bruk av nett-dingser som årsakene bak disse «hornene», for det har de ikke noe som helst vitenskapelige data å støtte seg på. De har ingen tall på deltakernes bruk av nettbrett/mobiltelefoner. Da kan man ikke trekke slutninger. Diskusjonen i studien er dog interessant, men en slik ekstrapolasjon og spekulativ framstilling for den generelle befolkning burde få røde lamper til å gå av.

Dernest kan man se på kommentarene til studien der én har påpekt en åpenbar feil framstilling av tallmateriale, i en slik grad at man kan lure på om denne artikkelen burde passere redaksjon og fagfellevurdering.

Det er også en rekke andre ting å stille spørsmål om ved denne studien – og dermed ikke minst om den tabloide og spekulative framstillingen i Washington Post.

Men det virker ikke som den journalistiske standen har noen kollektiv vilje til å annerkjenne betydningen og konsekvensen av hva og hvordan de skriver (det er en ustoppelig strøm av lignende unyanserte saker). Som feks at de (media) er blandt de største driverne av overbehandling og overdiagnostisering i samfunnet? Når vi vet at feks helseinformasjonsforståelse og sykdomsoppfatning er drivere bak folks uhelse og bruk av helsetjenester synes det opplagt at det må være oppgaven til seriøse journalister å ta hensyn til. Jada, dette gjelder i aller høyeste grad for helsetjenestene/helsepersonell også (som vi jo ser eksempel på her), men Tu quoque‘en kan vi spare til en annen kontekst.

Men nå har jeg det så travelt med å få postet denne lille spontane raljeringen at jeg bare henviser dere til videre lesning og resten av poengene, i publiserte motsvar til artikkelen i Washington Post:

John Hawks (peleoatropolog): Are millennials really growing horns from using their phones?

Kristina Killgrove (arkeolog), Forbes: No, Your Kids’ Evil Cellphone Won’t Give Them Horns.

Ryan F. Mandelbaum (forskningsskribent), Gizmodo: No, Using a Cellphone Isn’t Causing You to Grow a Horn

Caroline Haskins (forskningsskribent), Vice: Phones Cause Teens to Grow Horns’ Is a Dumb Tech Moral Panic

Aylin Woodward (forskningsskribent), Business Insider: No, we’re probably not growing horns from our heads because of our cellphone use — here’s the real science

Gideon Meyerowitz-Katz (epidemiolog), The Guardian: Are young people growing horns because of mobile phones? Not so fast

Beth Mole (mikrobiolog, forsker, skribent), Ars Technica: Debunked: The absurd story about smartphones causing kids to sprout horns

Professor Jan Hartvigsen uttaler seg til dansk TV2: Unge får ‘horn’ ved overforbrug af mobilen, viser studie – forsker kalder det sludder

Raljering slutt.