Nærmest ukentlig kan man lese om de fire, fem eller sju beste, riktige eller nødvendige øvelsene for ryggen i (sosiale) medier. Øvelser du bør eller må gjøre dersom du skal få bukt med den vonde ryggen eller forhindre vond rygg. Paradokset er at vi egentlig ikke vet om ryggsmerter kan forebygges i noe særlig grad. Det er «en uungåelig del av livet» for de aller fleste. Dessuten er det mer normalt å oppleve nye episoder enn å forbli smertefri etter den første runden. Øvelser og aktivitet kan dog hjelpe, kanskje det eneste vi med hånda på forskningen kan si hjelper flest.

I en helse-infodemisk tid er det vel dermed bare som seg hør og bør; at det som oppleves av flest også får mest oppmerksomhet. Men nivået på behovet for å gi informasjon til folket er gåtefullt stort og har blitt en kollektiv runddans i tights og yogamatter der knepene blir demonstrert av folk nære samfunnets bilde av idelakropp. Ukeblader, aviser og mediahus – enkeltpersoner, grupper, foreninger – terapeuter, behandlere og tilbydere – alternative og autoriserte helsearbeidere – gud og hvermann. En skulle tro det var en konkurranse. Eller en tvangshandling blant både selverklærte og akademisk erklærte «eksperter», journalister, nettredaktører og magasiner. Eller en slags frykt for å stå utenfor det gode ryggselskap om man ikke har demonstrert noen øvelser årlig..

Spesielle øvelser for rygg må være et av våre mest uttømmede helseinformasjonskonseptetet. Det er forunderlig hvor utbredt det fortsatt er. Alle mulige øvelser må da bli demonstrert opp til flere ganger hvert år, hvert eneste år, i hvert eneste magasin. Men hvem for? Og hvorfor? For all del, fortsett å inspirere folk, gi alternativer, stimulere og motivere til bevegelse – både for den enkeltes helse og folkehelsen. Det er dog kanskje på tide å spørre om fokuset på spesielle øvelser som må eller bør gjøres, i en årelang og utbredt ekspert-showcase, egentlig tjener ryggplagene eller ikke? (Jeg heller mot «ikke», men det får være til en annen blogg).

Uansett, med fare for å skake grunnvollene i den kontinuerlige konkurransen om å vise de BESTE øvelsene for ryggen i (sosiale) media…

Her avsløres den ALLER beste øvelsen for vond rygg:

å gå!

Jada, det er min bias. Selv om du skal få utfordring med å finne noe som på generelt grunnlag er bedre enn å gå, kunne svaret vært noe annet. Omtrent alt annet faktisk. Den øvelsen som faktisk blir gjort, kunne det stått. Eller den aktiviteten… Her settes er-likhets-tegn mellom øvelser, trening og fysisk aktivitet. Den aller ALLER beste øvelsen for vond rygg er:

  • den du liker
  • den du gjennomfører
  • den som passer til din hverdag
  • den som er tilgjengelig for deg
  • den som du har råd til
  • den som passer til din fysiske form

Å gå er, for alle som kan gå, antagelig den mest tilgjengelige aktiviteten. Den er lett, så «lett» det kan bli, å flette inn i hverdager. Den er omgjengelig for tid og sted. Den er gratis og lett å tilpasse egen form. Den er lett å måle, om du liker den slags, via digitale duppedingser som vi alltid bærer med oss.

Ingen øvelser eller treningsform har vist seg særlig bedre enn andre når det gjelder for ryggsmerter. En enorm mengde forskning viser det. Du kan dermed med vitenskapen i hånd velge akkruat det som passer for deg. Det har imidlertid vist seg at mengden har noe å si. Jo mer regelmessig aktivitet, jo bedre for helsa og dermed ryggen (inntil et punkt der mer ativitet ikke synes å gi så mye mer). Trening eller aktivitet med mer intensitet synes også å være bedre for både helsa, ryggens helse og for smerter.

Gullhår (hun som var hos bjørnene) har gitt oss et godt tips, faktisk det aller beste tipset som finnes når det gjelder øvelser og fysisk aktivitet. Gullhårs prinsipp er «akkurat passe». Ikke for lite, ikke for mye, men akkurat passe for deg. Akkurat passe kan være ganske lite, for alt er bedre enn ingenting. Den beste øvelsen kan til og med være å finne en god hvilestilling på sofaen en dag eller to når det er for vondt til noe annet. Akkurat passe kan også endre seg. Noen dager er det litt mindre, andre dager mer. Kanskje akkurat passe har økt når du ser deg tilbake. Kanskje målet er at akkurat passe for deg kan vise framgang, at du klarer mer?

Du kan velge «øvelser» eller aktivitet som du liker, som er tilgjengelig for deg og som du har ressurser til. Kanskje å gå ikke er for deg, kanskje du liker markløft, yoga, sykling, svømming, dans, fotball eller noe annet. Hjemme, ute eller på senter. Forefallende hus- og hagearbeid teller også. Er det for vondt å støvsuge eller luke ugress, gjør det akkurat passe. Gjør det flere ganger, litt av gangen. Du har kontrollen.

Oppblussinger er normalt. Det kan være fordi du har gjort mer enn du er vant til, eller ting du ikke har gjort på en stund. Men det trenger heller ikke være det. Noen ganger bluser det bare litt opp og vi blir litt mere såre. Ikke la det hindre deg. Husk Gullhår, finn din gylne middelvei.

Den aller ALLER beste øvelsen for ryggsmerter er….

din øvelse/aktivitet.