(Bare noen tanker mens jeg ligger på sofaen med vond rygg, laptop i fanget)

Jeg tror jeg trygt kan hevde at alle har et forhold til kroppsholdning, eller en oppfatning om det. Den perfekte kroppsholdning, symmetrisk og rett. Med uutholdelig høy frekvens pumpes det «riktig-holdning» propaganda ut i de forskjellige mediaplattformene, gjerne av folk i tights og/eller bak autoriteten som «ekspert». Men hvorfor tror folk at det er én optimal holdning, eller at det finnes én universell optimal holdning? Én god holdning og mange dårlige? For det er en tro! Folk flest vet ikke og kan ikke med inngående faktakunnskap forklare hvorfor de tror det. De har hørt det, lest det, blitt fortalt det, som en vandrehistorie tuftet på vrangforestillinger, en myte som fortsatt er en sannhet. Det er intuitivt. Men hvor kommer denne troen fra? Hva er opprinnelsen? Mange peker på puritanerne…

Puritanisme var (fra sent på 1500-tallet til tidlig på 1700-tallet) en retning innen protestantisme som søkte videre reformer eller til og med separasjon fra den etablerte kirken under reformasjonen. Begrepet er særlig knyttet til Storbritannia, men spredde seg også til andre land. På moderne norsk har begrepet puritaner fått betydningen «person som lever etter strenge moralske prinsipper; person som lever enkelt og sparsomt, asket,» men dens egentlige definisjon var «tilhenger av en streng engelsk kirkelig retning på 1500- og 1600-tallet som ut fra et kalvinsk syn ville rense den anglikanske kirke for katolske skikker, seremonier og lignende,».

Begrepet puritanisme, fra engelsk «pure» eller «purity», «ublandet, ren», kom i bruk tilsynelatende på 1570-tallet, eller noe før. Puritanerne selv foretrakk å kalle seg «de gudelige». 

Som Paul Ingraham skriver i sin episke artikkel «Does Posture Correction Matter?» var det puritanerne som ga oss idéen om at en strak kroppsholdning betydde moralsk redelighet og karakterstyrke. Slapp holdning var en stor moralsk feiling i puritanernes øyne. Dette synet på kroppsholdning forurenser fortsatt den moderne sivilisasjonens kulturelle DNA i sjokkerende stor grad. Derfor overdriver folk fortsatt betydningen av «god holdning», stort sett ubevisst. Videre har helse- og treningsbransjene med sin autoritet nøret under dette i mange 10-år, i stor grad også fram til dags dato.

Det er usannsynlig at vi fra to forskjellige sett DNA som blandes under befruktning og gjennom 9 mnd utvikling i svangerskap, til et helt levd liv under jordklodens gravitasjonskraft, skal bli mennesker som er helt like på innsiden, og dermed må leve opp til et imaginært ideal for kroppsholdning. Men det er for mange intuitivt, fordi man har hørt det, trodd det og selv sagt det videre. En myte som lever videre.

Innsiden er like forskjellig som utsiden. Vel, vi har stort sett de samme knokler, muskler og organer, men vi har forskjellige størrelser og former på knokler, forskjellige utforminger og stillinger i ledd, forskjellig sammensetning av muskelfibre, forskjellig høyde og bredde. Vi har videre forskjellige erfaringer og opplevelser, oppturer og nedturer. Forskjellige kunnskap, oppfatninger og meninger. Forskjellig interesser, aktivitetsnivå og fysisk form. Forskjellig oppfattelse av livskvalitet og en egen individuell helsehistorie. Men én kroppsholdning to rule them all?

Se på det slik, og det begynner kanskje å bli kontraintuitivt?

Når den stadig voksende kunnskapen (ikke for denne bloggen å ramse opp) om sammenhengen mellom kroppsholdning og smerter, eller utvikling av plager, med overveldende bevis sier at: det er ingen sammenheng, må vi ta det inn over oss. Dette er vitenskapelig kunnskap, ikke personlig tro. 

Svai i korsrygg og ryggsmerter – ingen sammenheng. Økt bekkenhelning og smerter – ingen sammenheng. Lutet holdning og smerter – ingen sammenheng. Skjevt bekken finnes ikke – det er bare naturlige normale variasjoner. Og så videre…. 

Trodde du forresten at du er symmetrisk? To sett DNA, svangerskap, levd liv, milliarder av forskjellige celletyper i hver kropp… hvordan kan noen bli helt symmetriske? Hvordan skal de lange lemmene våre kunne bli helt identiske og ryggsøylen bli akkurat som et religiøst verdensbilde fra 1500-tallet?

14222300-1266107086755267-5055057061510652949-n_orig

Derimot er det sammenheng mellom andre faktorer og smerte: sykdom, skader, nedstemthet, angst, mobbing, dårlig søvnkvalitet, mistrivsel på jobb, stress m.m. Og det bør være mer intuitivt å tro at slike faktorer påvirker kroppsholdningen, enn motsatt. Hvordan du har det i livet påvirker kroppsholdningen. Vi må slutte å la kroppsholdningen påvirke hvordan vi har det i livet.

Men hvorfor får jeg vondt når jeg står/sitter slik da? Det er ikke pga av din unike og normale kroppsholdning. Derimot er det sannsynligvis på grunn av hvor lenge du sitter eller står slik, hvor ofte du gjør det, hvor mye eller lite du har gjort det før, og under hvilke psykologiske og sosiale rammer du gjør det i, samt hvordan ditt generelle aktivitetsnivå er ellers. Faktorer som i utgangspunktet ikke har noe med din kroppsholdning å gjøre. Vi er skapt for bevegelse og variasjon, og vi har en unik evne til fysisk og biologisk tilpasning. Men sitter, ligger eller står du statisk lenge nok, i hvilken som helst stilling, blir det etterhvert ubehagelig og du føler du må bevege deg. Inntar du uvante stillinger kommer kanskje ubehaget raskere. Belaster du kroppen uvant mye i spesielle stillinger kommer kanskje ubehaget raskere. Og har du allerede smerter er noen stillinger verre enn andre.

Dette er det virkelige intuitive, med riktig kunnskap og sunn fornuft. Når du sitter, sitt som det føles naturlig. Når du står, stå som du pleier. Når du går, gå som det faller deg naturlig og alltid har gjort, ikke tenk. Ikke stram her eller hold der. Å holde en naturlig posisjon krever veldig lite muskelarbeid, det skal ikke være anstrengende. Hvis noe blir ubehagelig, forandre stilling eller beveg deg, akkurat som du bruker.

Det du ser i speilet er DNA, din person og levd liv, noe unikt men normalt, ikke en feilfabrikert og feilstablet skjør hovedkilde til smerter og lidelse.

 


(og nå kjenner jeg at jeg må bevege meg litt)

Bilde: Engelsk puritansk familie på 1600-tallet, fra The Granger Collection, New York (via https://global.britannica.com/topic/Puritanism)